011/ 451 90 21 vrticmirijevo@gmail.com

Mališani često veoma rano počinju da pokazuju interesovanje za određene aktivnosti, u kojima mogu biti vrlo talentovani.

 Kao roditelji možete otkriti ove talente i pomoći Vašem detetu da ih dodatno unapredi i razvije. Nekada to može biti interesovanje za crtanje, slikanje, ali i za muziku, ples, glumu ili recitovanje. Zato psiholozi preporučuju roditeljima da učestvuju u detetovim aktivnostima, da redovno odlaze na roditeljske sastanke kod vaspitača u vrtiću, da prate šta njihovo dete voli da gleda na televiziji, koje knjige ili slikovnice voli i slično. Ukoliko primetite da nešto Vašeg mališana posebno interesuje možete se raspitati na koji način može razviti svoj talenat shodno uzrastu. Ako nešto posebno voli ili je nadareno za neku aktivnost možete ga upisati na dodatne časove ili na drugi način podstaći da svoj talenat neguje i dodatno razvije. Bitno je samo da se ova ,,dodatna” obaveza ne nametne na pogrešan način i

da se ne vrši pritisak na dete. Tako deca mogu samo da prestanu da se zanimaju onim u čemu su dobri jer više ne vide to kao zadovoljstvo nego kao nametnutu obavezu i to samo dovodi do kontraefekta.

Sa druge strane rano otkrivanje i razvijanje talenta može kasnije dovesti do izvanrednih postignuća u određenim oblastima interesovanja.

Ne zaboravite da su često vrhunski umetnici ili naučnici svoja interesovanja i talente počeli da razvijaju upravo u vreme detinjstva.

Izvor: www.edukacija.rs