011/ 451 90 21 vrticmirijevo@gmail.com

PREDŠKOLSKI PROGRAM

Program predškolske ustanove verifikovan je od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, i obuhvata zdravstveno preventivni rad i negu dece jaslenog uzrasta, vaspitno obrazovani rad sa decom vrtićkog uzrasta i pripremni predškolski program koji obučava decu za polazak u školu..

Posledajte godišnji plan i program rada za 2019-2020. godinu OVDE

Ukoliko želite da pogledate ceo plan za 2019-2020. godinu OVDE

Pogledajte plan predškolskog programa OVDE

Ukoliko želite da pogledate ceo plan predškolskog programa OVDE

Pogledajte razvojni plan za period od 2016 do 2021. godine OVDE

Ukoliko želite da pogledate ceo rezvojni plan za 2019-2020. godinu OVDE

Plan i program je podeljen po mesečnim temama i nedeljnim celinama, a program obuhvata:

Kreativni centar

Obuhvata razne metode i tehnike likovnog izražavanja gde se pri tome koristi plastelin, glina, testo, vodene bojice, prirodni materijali, kolaž papir. Deca na taj način iskazuju svoju prirodnu maštovitost kao i svoja osećanja

Intelektualni centar

Obuhvata upoznavanje dece sa osnovnim pojmovima matematike i osnovnim pojmovima koji nas opkružuju u prirodi. Učimo decu da znaju šta je veće-manje, razne oblike, veličine, skupove… Pravimo razne male oglede kako bi im približili pojave koje nas opkružuju u prirodi.

Biološki centar

Pruža mogućnost da u njoj naučimo da raspoznamo drveće i cveće, da u našem biološkom kutku sadimo sadnice luka, krompira, blitve, pasulja… Učimo decu da imaju zdrav odnos prema prirodi koja nas opkružuje.

U svetu oko nas

Dete će na sistematičan način steći saznanja o porodici, osećanjima i potrebama, školi, gradu, selu, zanimanjima ljudi, živoj i neživoj prirodi. Takođe će naučiti orijentaciju u vremenu i prostoru, kao i kulturu življenja. Crtanje, opisivanje i bojenje, neki su od načina pomoću kojih će dete samostalno uspeti da stekne i analizira svoje znanje.

Engleski jezik

Osposobljava decu da razumeju usmene poruke na engleskom, da razumeju jednostavne priče, učestvuju individualno ili grupno u usmenoj komunikaciji o svojim potrebama željama i osećanjima.

Nemački jezik

Tu je da da bacimo akcenat na usvajanje osnovnih pojmova nemačkog jezika kod dece uz pomoć igara, pokreta, pesme, priče i konverzacije. Izabrali smo ovaj jezik jer je prisutan u osnovnim školama i olakša  će deci kasnije učenje istog u daljem školavanju.

Sport

Dugogodisnju saradnju imamo sa Activiti centrom. Deca se kroz njihov program uče pravilnom držanju tela, hodanju, trčanju, plivanju i svim drugim prirodnim oblicima kretanja, a sve to kroz vežbe i igrice prilagođene uzrastu, poligone, štafetne igre i zabavu. Program je namenjen deci od 3-6,5 godina. Takodje, jedan od osnovnih zadataka školice je stvaranje interesovanja i ljubavi prema zdravom životu i sportu.

Garfijeva muzikologija

U psiho–fizičkom razvoju dece, muzika ima neprocenjiv značaj. Ona razvija inteligenciju, koordinaciju, sposobnost koncentracije, kao i razvoj kreativnosti i individualnosti svakog deteta. U radionici se uče pesme, razvija ritam, sluh, uče se brojni instrumenti simfonijskog orkestra, koristi se orfov instrumentarijum, uče se note, žanrovi, sluša se umetnička muzika. Pokret je veoma zastupljen, deca interaktivno i dinamično učestvuju u radionici.

Klub Garfi kuvara

Namenjena je deci vrtićkog uzrasta, tj uzrasta od 3 do 7 godina. Na ovaj način, kroz program koji će se održavati jednom nedeljno deca će se naučiti osnovnim pravilima u kuhinji, održavanju higijene kako sebe tako i proizvoda sa kojima rade. Naučiće da pripremaju jednostavne recepte, da prepoznaju kvalitet hrane, i shvate značaj zdrave i izbalansirane ishrane.

Garfijevo pozorištance

Lutka je posebno važan segment rada sa decom jer može biti uvek drugačija, može biti velika, mala, može se pojaviti, nestati. Na taj način, kroz lutkarsku radionicu i izradu lutaka od različitih materijala deca će se osposobiti kako da prave lutke tako i da glume. Program je namenjen deci od 3 do 7 godina i realitovaće se jednom nedeljno.

Vežbaj sa Garfijem

Namenjena je deci jaslenog uzrasta. Kroz vežbe i aktivnosti koje će se održavati 2 puta nedeljno deca će imati mogućnost da se zabave kroz različite fizičke aktivnosti a vaspitači da na vreme primete i ukažu na različite deformitete koji se mogu pojaviti. Podsticaće se različite vežbe za ravne tabane, raditi na krupnoj i sitnoj motorici koja je na tom uzrastu od velikog značaja.

l

Likovno – crtanje, slikanje i vajanje

Likovno stvaralaštvo je jedno od najvažnijih segmenata u razvoju dece najmlađeg uzrasta. Deci je omogućeno da se spontano i kroz igru oprobaju u raznim likovnim tehnikama (olovka, ugljen, pero, pastel, tempera, akrilik…). Posebna pažnja je posvećena odabiru materijala za likovno izražavanje. Kroz neposredno eksperimentisanje sa materijalima, dete se formira putem igre, analize, istraživanja i promišljanja.
Cilj nam je da podstaknemo dečju stvaralačku slobodu. Negovanjem kreativnosti i likovnosti polaznika, deca kroz likovno izražavanje upoznaju svet oko sebe, uviđaju detalje, vežbaju koncentraciju i razvijaju kritičko mišljenje. Rad sa četkicama i bojama razvija mnoge pozitivne osobine, kao što su: samopouzdanje, istrajnost, upornost, preciznost, sklonost prema stvaralačkom radu, otvorenost i osećaj za lepo. Dok crta i slika dete poboljšava motoriku, radnu motivaciju i koncentraciju. Individualnim pristupom u radu svako dete se u okviru svojih mogućnosti dalje i potpuno razvija.

l

Garfijevi mali prirodnjaci

Ova radionica je osmišljena tako da najmladji na što kreativniji način pridju eksperimentu kao i različitim ogledima. Pomoću njih doći će do novih i različitih saznanja kako iz fizike i hemije, tako I iz biologije. Potrudićemo se da se u okviru iste osete kao pravi prirodnjaci.

j

Malac genijalac

Mentalna aritmetika je sposobnost brzog i tačnog računanja bez korištenja olovke i papira ili drugog pomagala. Program mentalne aritmetike je namenjen intelektualnom razvoju dece, a nastao kao rezultat dugogodišnjeg rada psihologa, pedagoga i drugih stručnjaka iz oblasti edukacije. Zasniva se na upotrebi drevne računaljke abakus (jap. Soroban) čijom vizuelizacijom se postiže izvanredno brzo računanje.Učenje se praktikuje u malim grupama, kroz zabavne aktivnosti, različite igre i takmičenja, pri čemu je najvažnija opuštajuća i kreativna atmosfera i pozitivni emocionalni odnosi.

Karate

Cilj ovog programa je da deca, pre svega, zavole sport i da im on postane sastavni deo života. Osim osnovne karate tehnike, kroz igru i druženje, sa decom radimo vežbe koordinacije, gipkosti, pokretljivosti, okretnosti.
Polako ih uvodimo u svet takmičarskog karatea, jer kroz takmičenja deca uče da sportski podnose i pobedu i poraz. Učimo ih poštovanju protivnika i razvijamo takmičarski duh. Socijalizacija i pravilan odnos prema vršnjacima i starijima su od ključnog značaja u ovom uzrastu.
Ciljevi:
• Pravilan razvoj dece kroz igru
• Zadovoljenje osnovnih bioloških i psiholoških potreba dece za pokretom i druženjem
• Preventiva od deformiteta kičme, nogu i stopala. Rana dijagnostika
• Unapređenje zdravlja dece
• Razvoj motoričkih sposobnosti
• Razvoj intelektualnih sposobnosti
• Sociološki razvoj dece
• Vaspitanje kroz igru i druženje
• Poboljšanje emotivnog i psihološkog stanja dece
• Stvaranje punovredne, sposobne, zdrave ličnosti deteta
• Unapređenje pedagoškog rada sa decom
• Usavršavanje i edukacija kadrova u radu sa decom
• Selekcija dece u karate klubove
• Otkrivanje, vođenje i praćenje talentovane dece
• Sreća, osmeh i drugarstvo

Školica plesa

Plesni program namenjen je deci uzrasta od 4 do 7 godina. Dečji ples je posebna plesna kategorija koja ima za cilj da kod dece razvija ritam, koordinaciju, motoriku, socijalizaciju kao i timski duh. Program sadrži vežbe za prevenciju deformiteta stopala, grudnog koša i kičmenog stuba.Ovaj program za decu je pod nazivom „Igrati i stvarati plesom“ i obuhvata sledeće plesne oblasti:društveni ples, osnove sportskog plesa, narodne igre, moderne plesne igre i dečije plesne igre. Sam program je zaštićeno autorsko delo.

Školica plivanja

U saradnji sa Sašom Plećevićem, poznatijim kao Doktor Filgud,nudimo našim mališanima od 4-7 godina  školicu plivanja u bazenu sa morskom vodom,koji je izgrađen po svetskim standardima. Temperatura same vode je 32 stepena celzijusa. Zbog celokupne dobrobiti plivanja i njegovog uticaja na razvoj deteta odlučili smo se za ovu školicu jer je plivanje neophodno za pravilan rast I razvoj svakog deteta.

Uzrasne grupe

Uzrasne grupe su podeljene na jasleni uzrast : 1-3 god, mlađu vrtićku grupu 3-4 god, srednju grupu 4-5 god, stariju grupu 5-6 god, predškolsku grupu 6-7 god.

Jaslena grupa

Mlađa jaslena grupa (09-24 meseci)

Grupa broji 7 mališana I gde se sa decom radi na razvoju govora, intelektualnom razvoju, soco-emocionalnom razvoju, muzičkom I grafomotoričkom razvoju.

Starija jaslena grupa od (24-36 meseci)

Grupa broji od 10-12 mališana u grupi. Sa decom se radi na razvoju motoričke aktivnosti, senzorno-perceptivne aktivnosti, muzičke aktivnosti, jezičke, intelektualne, grafičko-likovne aktivnosti.

Vrtićka grupa

Vaspitno obrazovni rad u svim grupama se odvija po planu i programu ustanove koja obuhvata određene centre interesovanja, a to su: kreativni centar, intelektualni centarbiološki, lepo ponašanje I svet oko nas. Od dodatnih aktivnosti predložene su: engleski, francuski, gluma, disciplina mašte i pokreta, sport, plivanje, matematika.

Mlađa vrtićka grupa (3-4 godine)

Grupa broji od 12-15 mališana u grupi.

Srednja vrtićka grupa(4-5godina)

Grupa broji od 12-15 mališana u grupi.

Starija vrtićka grupa (5-6 godina)

Grupa broji od 12-15 mališana u grupi.

Predškolska grupa

Predškolska grupa (6-7 godina)

Grupa broji do 15 dece. Program je koncepiran tako da se deca pripreme kontinuirano i sistematski za polazak u školu. Cilj predškolskog programa je da doprinese potpunom razvoju deteta, razvoju sposobnosti, bogaćenju sasnanja o sebi I drugima I svetu oko sebe. Programom je predviđeno da se radi na razvoju govora, priprema za početno pisanje i čitanje, razvoj matematičkih pojima, upoznavanje prirodne i društvene sredine, telesno vaspitanje, likovno i muzičko vaspitanje. Deca našeg vrtića lako prihvataju školske obaveze I imamo ključ pohvale od školske uprave da u školi budu najbolji đaci-naša deca.

pratite nas:

NAŠI VRTIĆI:

  • Vrtić 1, Šejkina 45-47
  • Vrtić 2, Vojvode Vlahovića 39v
  • Vrtić 3, Jovanke Radaković 39a
  • Vrtić 4, Vojvode Vlahovića 30
  • Vrtić 5, Mažuranićeva 31
  • Vrtić 6, Višnjička 49a

Radno vreme:

Ponedeljak-Petak: 06:30 – 18:00
Vikend: Zatvoreno

TELEFON | EMAIL

011/ 451 90 21, 060/ 08 00 252
vrticmirijevo@gmail.com