011/ 451 90 21 vrticmirijevo@gmail.com

Danas, deca koja KREĆU u vrtić Su U mlađem uzrastu nego ranije

Sada već sa godinu dana kreće ta faza, a samo retki roditelji mogu sebi da priušte čekanje do druge ili treće godine. Ono što je važno da znate je da je određeni stepen nelagode prilikom odvajanja dece i roditelja sasvim normalan. Često deca prvi put polaze u vrtić ili jaslice s prestankom majčinog porodiljskog odsustva. U tom periodu roditelji (najčešće majke) provode s detetom i dane i noći. Takva veza između roditelja i deteta u prvim mesecima i godinama njegovog života prirodna je i zdrava. Zato, kada dođe do razdvajanja polaskom u vrtić prvih nekoliko nedelja ili čak nekoliko meseci, mogu biti naročito teški za neku decu i roditelje.

Za svako dete je ovo ogromna promena u životu. Posebno ona povučena i mirna deca imaju problem sa navikavanjem. Ako se roditelji ponašaju nesigurno i teško odvajaju, prenose taj osećaj na dete i dodatno mu otežavaju svojim ponašanjem.

10 saveta koja Vam mogu pomoći prilikom polaska u vrtić

  • Pođite zajedno sa detetom ustanovu (vrtić) pre nego što krene oficijalno. Izaberite neki lep dan, kada su deca napolju ili kada zajedno igraju neke igre. Neka detetu ostane u lepom sećanju.
  • Ako dete već poznaje vrtić od starijeg brata ili sestre, onda mu je već poznato odlaženje i dolaženje u  vrtić. Odaberite taj isti vrtić i za mlađe dete.
  • Bilo bi lepo, ako imate neko poznato dete u vrtiću (možda i starije) da ga zamolite da se par dana brine oko novajlije (vašeg deteta), a to možete dogovoriti i sa vaspitačicom.
  • Budite strpljivi! Vaše dete će biti drugačije nego što ste navikli kod kuće. Polako se navikavajte na ovu situaciju, jer boravak u vrtiću je jedno novo poglavlje u životu vašeg deteta. Nemojte se odmah uplitati ukoliko vaše dete uđe u konflikt sa drugim detetom, nego to najpre prepustite vaspitačima.
  • Važno: svoje dete dovodite redovno u vrtić (posebno na početku), u isto vreme dolazite po njega. I ako kažete „Doći ću odmah posle ručka po tebe!“ pridržavajte se toga. Dete će čekati na vas i ako se ne pojavite, biće ga strah.
  • Dajte svom detetu neku amajliju u vidu kamenčića, igračkice, nešto što će moći staviti u džep. Nešto što će ga podsećati na vas i što će ga podsećati na to da ćete doći po njega.
  • Kada dete plače, ispričajte mu nešto što predstoji, kao na primer: „Želiš li da ti donesem krofnu kada dođem po tebe?“. Deca obično pozitvno reaguju na tako nešto, ali ako dete pristane, ni slučajno ne zaboravite to da donesete!!!
  • Rastanak neka traje što kraće! Dugi rastanci dete samo čine nesigurnim i daju mu vremena za razmišljanje i strah.
  • Nikada nemojte otići kada vas dete ne gleda, dajte svom detetu priliku da se oprosti od vas. U protivnom će dete izgubiti poverenje u vas i biće ljuto na vas.
  • Nazovite vrtić i proverite ako ste ostavili dete jako uplakano. Najčešće se dete odmah smiri nakon vašeg odlaska i već je koncentrisano na zajedničku igru.

Važno je da imate na umu da ne treba imati grižu savesti kada dete šaljete u vrtić, jer je on jako bitan za razvijanje socijalnih i intelektualnih veština vašeg deteta. Početni strah i nelagodnost su normalne pojave koje se najčešće prevaziđu uz pomoć roditelja i vaspitača.