011/ 451 90 21 vrticmirijevo@gmail.com

Mnogi roditelji se tokom hladnih zimskih meseci plaše da svoju decu puste napolje da se igraju, kako se ne bi razbolela.

Zato mališani često mnogo više vremena provode u kući, pored televizora ili kompjutera umesto na igralištu. Iako ovo na prvi pogled deluje kao logično rešenje, kako bi se zaštitilo zdravlje mališana, stručnjaci navode da je upravo boravak na svežem vazduhu u odgovarajućoj odeći za zimu mnogo korisniji za dečije zdravlje od boravka u zatvorenim prostorijama.

Deca vole sneg i uživaju u igrama na snegu. Pravljenje sneška, grudvanje, klizanje, sankanje samo su neke od aktivnosti u kojima uživaju mnogi mališani. Veoma su spretni za sportove klizanja i skijanja kada nauče ove sportove od malih nogu jer nemaju strah. Već oko četvrte godine mogu da klizaju i skijaju ukoliko pokažu interesovanje. Kada započnu da klizaju potrebno je da često klizaju kako bi savladali ovaj sport.

Deca nemaju strah i osećaju se važno što nauče neku novu aktivnost.

Na sankanje i grudvanje mogu čim nauče da stoje/sede. U početku potrebno je da ih neko drži na sankama, a kasnije kako rastu mogu i sama.

Ukoliko imaju toplu odeću i nepromočivu obuću, ne postoji razlog da ih ne vodite i u ovom periodu napolje.

Boravak na zimskom vazduhu uticaće pozitivno na imunitet Vašeg deteta, dete će imati adekvatnu fizičku aktivnost što će se pozitivno odraziti na dečije zdravlje. Boravak napolju važan je i u psihološkom smislu, jer dete ostvaruje kontakt sa prirodom i svetom oko sebe. Takođe igrajući se sa svojim vršnjacima izgrađuje socijalne veštine koje će mu biti neophodne i kasnije u životu. Sa druge strane ukoliko dete napolju boravi sa članovima svoje porodice to će uticati pozitivno na međusobnu komunikaciju i povezanost u porodici, a i stvoriće neizbrisive zajedničke uspomene.

Izvor: www.najboljamamanasvetu.com