011/ 451 90 21 vrticmirijevo@gmail.com

PREDŠKOLSKI PROGRAM

Program predškolske ustanove verifikovan je od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, i obuhvata zdravstveno preventivni rad i negu dece jaslenog uzrasta, vaspitno obrazovani rad sa decom vrtićkog uzrasta i pripremni predškolski program koji obučava decu za polazak u školu..

Posledajte godišnji plan i program rada za 2019-2020. godinu OVDE

Ukoliko želite da pogledate ceo plan za 2019-2020. godinu OVDE

Pogledajte plan predškolskog programa OVDE

Ukoliko želite da pogledate ceo plan predškolskog programa OVDE

Pogledajte razvojni plan za period od 2016 do 2021. godine OVDE

Ukoliko želite da pogledate ceo rezvojni plan za 2019-2020. godinu OVDE

Plan i program je podeljen po mesečnim temama i nedeljnim celinama, a program obuhvata:

Kreativni centar

Obuhvata razne metode i tehnike likovnog izražavanja gde se pri tome koristi plastelin, glina, testo, vodene bojice, prirodni materijali, kolaž papir. Deca na taj način iskazuju svoju prirodnu maštovitost kao i svoja osećanja

Intelektualni centar

Obuhvata upoznavanje dece sa osnovnim pojmovima matematike i osnovnim pojmovima koji nas opkružuju u prirodi. Učimo decu da znaju šta je veće-manje, razne oblike, veličine, skupove… Pravimo razne male oglede kako bi im približili pojave koje nas opkružuju u prirodi.

Biološki centar

Pruža mogućnost da u njoj naučimo da raspoznamo drveće i cveće, da u našem biološkom kutku sadimo sadnice luka, krompira, blitve, pasulja… Učimo decu da imaju zdrav odnos prema prirodi koja nas opkružuje.

U svetu oko nas

Dete će na sistematičan način steći saznanja o porodici, osećanjima i potrebama, školi, gradu, selu, zanimanjima ljudi, živoj i neživoj prirodi. Takođe će naučiti orijentaciju u vremenu i prostoru, kao i kulturu življenja. Crtanje, opisivanje i bojenje, neki su od načina pomoću kojih će dete samostalno uspeti da stekne i analizira svoje znanje.

Engleski jezik

Osposobljava decu da razumeju usmene poruke na engleskom, da razumeju jednostavne priče, učestvuju individualno ili grupno u usmenoj komunikaciji o svojim potrebama željama i osećanjima.

Nemački jezik

Tu je da da bacimo akcenat na usvajanje osnovnih pojmova nemačkog jezika kod dece uz pomoć igara, pokreta, pesme, priče i konverzacije. Izabrali smo ovaj jezik jer je prisutan u osnovnim školama i olakša  će deci kasnije učenje istog u daljem školavanju.

Sport

Dugogodisnju saradnju imamo sa Activiti centrom. Deca se kroz njihov program uče pravilnom držanju tela, hodanju, trčanju, plivanju i svim drugim prirodnim oblicima kretanja, a sve to kroz vežbe i igrice prilagođene uzrastu, poligone, štafetne igre i zabavu. Program je namenjen deci od 3-6,5 godina. Takodje, jedan od osnovnih zadataka školice je stvaranje interesovanja i ljubavi prema zdravom životu i sportu.

Školica folkora

Muzičko stvaralaštvo kod dece se javlja vrlo rano. U svetu najmlađih i u njihovim svakodnevnim igrama značajno mesto zauzima muzika. Izvodeći muzičke igre, pevajući, slušajući muziku dete doživljava i svet oko sebe. Narodne igre imaju veliki vaspitni značaj u radu sa decom.
Upoznavajući narodne igre deca upoznaju kulturu svog naroda. Narodne igre utiču na razvoj fizičkih sposobnosti. Kroz njih se i razvija motorika dece. Deca će kroz školicu folklora upoznati i naučiti da čuvaju i neguju našu kulturnu baštinu. Upoznaće se sa različitim zvucima i pokretima učeći narodne pesme i kola.

Klub Garfi kuvara

Namenjena je deci vrtićkog uzrasta, tj uzrasta od 3 do 7 godina. Na ovaj način, kroz program koji će se održavati jednom nedeljno deca će se naučiti osnovnim pravilima u kuhinji, održavanju higijene kako sebe tako i proizvoda sa kojima rade. Naučiće da pripremaju jednostavne recepte, da prepoznaju kvalitet hrane, i shvate značaj zdrave i izbalansirane ishrane.

Garfijev atelje

Deca su po prirodi radoznala bića. Ona istražuju, osmatraju i imitiraju. Umetnost je prirodni dodatak koji treba da podrži istraživačku igru kod dece. Baveći se umetnošću deca razvijaju različite veštine, i to motoričke, kognitivne, matematičke kao i jezičke veštine. Na ovoj radionici deca će se susreti sa različitim materijalima, izrađivati različite predmete, upoređivati ih i praviti razliku između istih.

Vežbaj sa Garfijem

Namenjena je deci jaslenog uzrasta. Kroz vežbe i aktivnosti koje će se održavati 2 puta nedeljno deca će imati mogućnost da se zabave kroz različite fizičke aktivnosti a vaspitači da na vreme primete i ukažu na različite deformitete koji se mogu pojaviti. Podsticaće se različite vežbe za ravne tabane, raditi na krupnoj i sitnoj motorici koja je na tom uzrastu od velikog značaja.

l

Likovno – crtanje, slikanje i vajanje

Likovno stvaralaštvo je jedno od najvažnijih segmenata u razvoju dece najmlađeg uzrasta. Deci je omogućeno da se spontano i kroz igru oprobaju u raznim likovnim tehnikama (olovka, ugljen, pero, pastel, tempera, akrilik…). Posebna pažnja je posvećena odabiru materijala za likovno izražavanje. Kroz neposredno eksperimentisanje sa materijalima, dete se formira putem igre, analize, istraživanja i promišljanja.
Cilj nam je da podstaknemo dečju stvaralačku slobodu. Negovanjem kreativnosti i likovnosti polaznika, deca kroz likovno izražavanje upoznaju svet oko sebe, uviđaju detalje, vežbaju koncentraciju i razvijaju kritičko mišljenje. Rad sa četkicama i bojama razvija mnoge pozitivne osobine, kao što su: samopouzdanje, istrajnost, upornost, preciznost, sklonost prema stvaralačkom radu, otvorenost i osećaj za lepo. Dok crta i slika dete poboljšava motoriku, radnu motivaciju i koncentraciju. Individualnim pristupom u radu svako dete se u okviru svojih mogućnosti dalje i potpuno razvija.

l

ŠKOLICA TEKVONDA

Program je namenjen nasim najmladjim clanovima (mali zmajevi, deca od 4-6 godina, veliki zmajevi deca 6-7) koji ovde uce prve sportske korake. Instruktori koji rade sa ,,malim zmajevima” su svi nacionalni reprezentativci koji su kao i njihovi ucenici poceli da vezbaju tekvondo vrlo rano, puni razumevanja i strpljenja za potrebe malisana. Mali zmajevi na treninzima kanalisu svoju neiscrpnu energiju koja je karakteristicna za njihov uzrast.; Kroz razne vezbice i kroz igru uvezbavaju svoju motoriku i uce se osnovama tekvonda. Ono sto ovi treninzi, pre svega imaju za cilj je da se deca nauce disciplini, da razviju samostalnost, samouverenost i samopouzdanje. Razvija se u saradnji sa TEKVONDO KLUBOM GALEB, jer iz njega vec dugi niz godina izlaze vrhunski sportisti.

j

Malac genijalac

Mentalna aritmetika je sposobnost brzog i tačnog računanja bez korištenja olovke i papira ili drugog pomagala. Program mentalne aritmetike je namenjen intelektualnom razvoju dece, a nastao kao rezultat dugogodišnjeg rada psihologa, pedagoga i drugih stručnjaka iz oblasti edukacije. Zasniva se na upotrebi drevne računaljke abakus (jap. Soroban) čijom vizuelizacijom se postiže izvanredno brzo računanje.Učenje se praktikuje u malim grupama, kroz zabavne aktivnosti, različite igre i takmičenja, pri čemu je najvažnija opuštajuća i kreativna atmosfera i pozitivni emocionalni odnosi.

Sa Garfijem oko sveta

Ova školica namenjena je deci vrtićkog uzrasta. Na njoj će deca na kreativan način putovati kroz različite zemlje, upoznati se sa različitim kulturama, narodima, kao i njihovim običajima. Prepoznaćemo znamenitosti, zastave i glavne gradove. Cilj ove radionice je širenje dečijih saznanja.

l

Garfijevi mali prirodnjaci

Ova radionica je osmišljena tako da najmladji na što kreativniji način pridju eksperimentu kao i različitim ogledima. Pomoću njih doći će do novih i različitih saznanja kako iz fizike i hemije, tako I iz biologije. Potrudićemo se da se u okviru iste osete kao pravi prirodnjaci.

Školica programiranja

Projekat “Mali programeri” su radionice namenjene deci uzrasta od pet do sedam godina. Ideja radionica je da se deci približi programiranje kao aktivnost koja će dominirati u budućnosti. Kako postojeći nastavni plan i program predviđa nastavnu oblast informatičko opismenjavanje i programinje u okviru obaveznih časova već od prvog razreda osnovne škole, ovaj projekat predstavlja i dobru pripremu i podlogu za te predmete.
Teme radionica bi bile iz domena deci poznatih aktivnosti (drugarstvo, ishrana, porodica, ljubimci, sportske aktivnosti…)iI poznate priče, bajke I basne.
Programske komande su u formi blokova, njihovim nizanjem i uklapanjem, kao slagalica, se može učiniti da se likovi u aplikaciji pomeraju, skaču, pevaju, igraju. Napravljeni su tako da se razlikuju po bojama, obliku i simbolima koji se na njima nalaze, što deci omogućava da vizuelno usvoje koji oblik vrši koju funkciju. Krajnji rezultat je kolaž, animirana priča ili interaktivna igra, kao i građenje samopouzdanja dece za dalji proces učenja.

Svako dete na svom tabletu komande prevlači i slaže prstima, što unapređuje finu motoriku, preciznost i samostalnost u radu.

Uzrasne grupe

Uzrasne grupe su podeljene na jasleni uzrast : 1-3 god, mlađu vrtićku grupu 3-4 god, srednju grupu 4-5 god, stariju grupu 5-6 god, predškolsku grupu 6-7 god.

Jaslena grupa

Mlađa jaslena grupa (09-24 meseci)

Grupa broji 7 mališana I gde se sa decom radi na razvoju govora, intelektualnom razvoju, soco-emocionalnom razvoju, muzičkom I grafomotoričkom razvoju.

Starija jaslena grupa od (24-36 meseci)

Grupa broji od 10-12 mališana u grupi. Sa decom se radi na razvoju motoričke aktivnosti, senzorno-perceptivne aktivnosti, muzičke aktivnosti, jezičke, intelektualne, grafičko-likovne aktivnosti.

Vrtićka grupa

Vaspitno obrazovni rad u svim grupama se odvija po planu i programu ustanove koja obuhvata određene centre interesovanja, a to su: kreativni centar, intelektualni centarbiološki, lepo ponašanje I svet oko nas. Od dodatnih aktivnosti predložene su: engleski, francuski, gluma, disciplina mašte i pokreta, sport, plivanje, matematika.

Mlađa vrtićka grupa (3-4 godine)

Grupa broji od 12-15 mališana u grupi.

Srednja vrtićka grupa(4-5godina)

Grupa broji od 12-15 mališana u grupi.

Starija vrtićka grupa (5-6 godina)

Grupa broji od 12-15 mališana u grupi.

Predškolska grupa

Predškolska grupa (6-7 godina)

Grupa broji do 15 dece. Program je koncepiran tako da se deca pripreme kontinuirano i sistematski za polazak u školu. Cilj predškolskog programa je da doprinese potpunom razvoju deteta, razvoju sposobnosti, bogaćenju sasnanja o sebi I drugima I svetu oko sebe. Programom je predviđeno da se radi na razvoju govora, priprema za početno pisanje i čitanje, razvoj matematičkih pojima, upoznavanje prirodne i društvene sredine, telesno vaspitanje, likovno i muzičko vaspitanje. Deca našeg vrtića lako prihvataju školske obaveze I imamo ključ pohvale od školske uprave da u školi budu najbolji đaci-naša deca.

pratite nas:

NAŠI VRTIĆI:

  • Vrtić 1, Šejkina 45-47
  • Vrtić 2, Vojvode Vlahovića 39v
  • Vrtić 3, Jovanke Radaković 39a
  • Vrtić 4, Vojvode Vlahovića 30
  • Vrtić 5, Mažuranićeva 31
  • Vrtić 6, Višnjička 49a

Radno vreme:

Ponedeljak-Petak: 06:30 – 18:00
Vikend: Zatvoreno

TELEFON | EMAIL

011/ 451 90 21, 060/ 08 00 252
vrticmirijevo@gmail.com