011/ 451 90 21 vrticmirijevo@gmail.com

Ako krenemo od najjednostavnije definicije, vrtić je vaspitno-obrazovna ustanova namenjena deci do 6 godina starosti.

Međutim, vrtić je mnogo više od toga – vrtić je i pozorište i radionica i igralište i galerija slika gde deca uče o svetu oko nas, pripremaju se za polazak u školu, socijalizuju se i naravno, zabavljaju. Sve to čini jedan kompleksan sistem u kom se prožimaju deca, roditelji, vaspitači, stručni saradnici, direktor i tehničko osoblje gde svako od zaposlenih radi u najboljem interesu dece, ali i kao podrška roditeljima.

Uticaj vrtića na razvoj Vašeg deteta je mnogostruk.

Deca uče kako da komuniciraju i socijalizuju se sa osobama koje ne čine njihovu porodicu. Što ranije omogućite detetu druženje sa drugom decom to bolje, jer na taj način mu pomažete da savlada stidljivost i stekne samopouzdanje. Ono što je takođe bitno što će deca naučiti u vrtiću je i koncept saradnje i timski rad – naučiće da dele i sarađuju sa drugom decom jer osoba koja nauči da radi u timu u ranoj mladosti biće socijalno usklađenija i društveno korisnija. Vaspitačice koje rade sa decom će im pokazati vrednosti obrazovanja i inspirisati ”glad” za učenjem, koje kasnije budi želju za usavršavanjem i učenjem tokom celog života. Vaše dete će se naučiti strpljenju, koncentraciji i fleksibilnosti.

Ne treba zanemariti ni činjenicu da boravak u vrtiću jača dečiji imunitet.

Čudno zvuči jer su vrtićka deca često bolesna, pogotovu od respiratornih infekcija i bolesti uva, ali kada krenu u školu manje je verovatno da će se sretati sa takvim bolestima.
Rano i predškolsko vaspitanje je vrlo bitan činilac za detetov rast i razvoj. Vrtić i sve aktivnosti u njemu imaju ključnu ulogu jer sve što deca nauče i steknu u prvih 6 godina života ostaće zauvek u njima.