011/ 451 90 21 vrticmirijevo@gmail.com

Da li imate želju da svom detetu ne budete “samo” roditelj, već i drugar? Uz naš savet doći ćete do rešenja, pouzdano.

Izaberite neku društvenu igru koju ćete zajedno igrati barem, jednom nedeljno, npr. “Čoveče, ne ljuti se”. U igri svi smo drugari i ” protivnici” istovremeno. Najbolji način da se ostvarite kao drug ili drugarica svojoj deci je kroz igru. Ne treba preterivati i igrati se sa decom sve igre, ali imati zajedničku je pun pogodak. Kroz igru ćete provoditi kvalitetno, zajedničko i drugarsko vreme.

Uvažite dečije potrebe i ličnost. Nije problem biti drug detetu, problem je što mnogi u druženju zaborave i da vaspitaju, poduče, a i šta zapravo, ravnopravnost znači.

Ako dete naučite da ravnopravnost nosi sa sobom i odgovornosti, neće vam biti potreban autoritet da bi vas slušali. Ako otac i majka idu na posao da zarade da bi porodica mogla da ima neophodne životne potrepštine, deca sa svoje strane treba da obavljaju uredno svoje dečije obaveze (školske zadatke i slično). U protivnom ravnopravnost će biti prividna i roditelji bi bili podčinjeni deci.

Ne upadajte ni u zamku da se takmičite ili upoređujte sa prijateljima svoje dece koji su im vršnjaci. Ne zaboravite da niste vršnjak svom detetu. Deli vas oko dve decenije života i iskustva

Najbitnije da postignete balans između uloga roditelja i druga!

Postoje razlike među generacijama, ali nisu u suštini toliko nepremostive. Dete će u 30-oj  godini shvatiti da je i njegov roditelj kao mlad imao slične dileme, ali dok je mlado neće mu (roditelju) verovati. Dete će opčiniti pojavna različitost i misliće da ste demode. Zato treba da budete mudriji od svog deteta i bez ljutnje dopustite da dete vremenom sazri. Imajte poverenja u svoje dete. Verujte u njega!

Vodite računa da ga na vreme posavetujete. Nemojte dopustiti da o važnim životnim temama saznaje od vršnjaka naopačke. Obavestite, podučite, a onda ga pustite da se sa vršnjacima druži. Osećaće se i u vršnjačkom društvu sigurnije, ako je upućenije. To je vaša uloga roditelja da podučite, a onda u život pustite.

U mlađem uzrastu za druženje sa vršnjacima, dovedite ga u naš Garfild. Mačak Garfild je tu da prihvati u svoje društvo vaše dete u trenucima kada ga postepeno puštate u svet i ispunjavate svoju ulogu roditelja.