011/ 451 90 21 vrticmirijevo@gmail.com

Obećali ste nešto svom detetu, ali okolnosti su se promenile i sada ste u dilemi da li da održite reč ili odustanate? Savetujemo vam da održite reč, a evo i zašto.

Kada nešto kažete da ćete uraditi, osoba na koju se to odnosi će zamišljati da će se to stvarno dogoditi, poverovaće u vašu reč. Dakle, javilo se poverenje. Kada se ne održi reč, automatski se narušava i poverenje. Izgubiti poverenje svog deteta nije nimalo naivno, jer je to ključ uspešnog praćenja i učestvovanja u njegovom razvoju.

Nije bez razloga naš narod govorio “vo se drži za rogove, čovek za reč”. Imajte to na umu!

Kada održite reč, dete će smatrati da ste osoba u koju se može pouzdati. Nećete morati da se ubeđujete ili vičete na dete, jer će prosto znati da je ono što kažete zakon. Tako ćete steći i poštovanje.

Međutim pošto ne živimo u savršenom svetu, stvari se mogu menjati mimo naše volje. Isto tako možemo shvatiti da smo pogrešili kada smo nešto obećali. Gledajte da takvih situacija bude što manje. Triput razmislite pre nego što date reč. Međutim, ako se uprkos svemu desi da se reč ne održi, objasnite detetu zašto ste odustali. Možda je svojim lepim ponašanjem otkupilo se i ne mora da dobije kaznu, ali objasnite. Možda se desio neplaniran trošak ili nije legla plata, pa ne možete kupiti poklon, recite svom detetu razlog. Deca će razumeti. Često previđamo koliko su deca itekako razumna bića, samo treba im sve lepo objasniti, da ste dali sve od sebe, da ćete i dalje nastojati da ispunite obećanje ako se okolnosti promene, ali da jednostavno stvari nekada ne idu po planu.

“Najvažnije stvari u dečijim životima su sigurnost, ljubav, prihvaćenost i ohrabrivanje.” – B. Miler