011/ 451 90 21 vrticmirijevo@gmail.com

Fizička aktivnost osim pozitivnih uticaja na telo, ima uticaja i na poboljšavanje koncentracije, razmišljanja i zaključivanje.

Pedijatri se slažu da je devojčicama i dečacima potrebno najmanje 60 minuta dnevnih aktivnosti koje su podeljene na sledeći način:
– Aerobnu aktivnost (trčanje, skakanje, vožnja bicikla, ples i sve što ubrzava otkucaje srca).
– Jačanje mišića (penjanje i sl. “akcije” koje naprežu mišiće).
– Jačanje kostiju (skakanje, trčanje, igranje školice, preskakanje konopca, lastiša i sl.).

Ono što treba razlikovati jesu fizičke aktivnosti u vrtiću i školi, koje imaju svoju strukturu kao i plan i program, dok igra van tih institucija spada u nestrukturiranu. Kombinacijom ove dve vrste fizičke aktivnosti, postiže se optimum u psiho-fizičkom razvoju deteta. Osim aktivnosti koje će imati u vrtiću ili školi, uvek treba odvojiti dodatnih sat vremena na nestrukturiranu aktivnost. Uvek možete ohrabriti Vaše dete da se druži i igra sa drugom decom jer je dokazano da drugovi utiču na nivo aktivnosti. Ukoliko ima društvo za igru u parku, dete će više biti u pokretu i biće zainteresovanije za igru.

Takođe, obezbedite detetu igračke koje podstiču na pokret i fizičku aktivnost.

Bicikl, konopac, vijača su neki od predloga za igračke. Probajte da ograničite gledanje televizije Vašem detetu. Ako želite da Vaše dete bude aktivno i da se igra bilo napolju ili unutra, moraćete da isključujete televizor u mnogo većoj meri. I na kraju, obezbedite detetu dovoljno energije. Deci je za fizičku aktivnost potrebna energija, a za revitalizaciju organizma najvažnije je spavanje. Pobrinite se da dete dovoljno spava i pratite njegove navike. Uz dobar san, ide i zdrava hrana sa dovoljno vode gde će Vaše dete imati energije da bude fizički aktivno, a samim tim i zdravo.

Izvor: www.najboljamamanasvetu.com