011/ 451 90 21 vrticmirijevo@gmail.com

Izgradnja međusobnog odnosa poverenja između dece i roditelja vrlo je važna strana roditeljstva.

Počinje vrlo rano, još u toku najranijeg detinjstva, kada se formira prvi odnos između majke i bebe. Suština izgradnje poverenja ostaje ista u svim fazama odrastanja deteta, a to je da roditelj treba da prepozna i adekvatno odgovori na sve dečije faze razvoja, što nije uvek jednostavan zadatak. Najvažnije je dete pažljivo saslušati, zato ukoliko Vam kaže da ima neki problem ili je uplašeno, nemojte umanjivati značaj ili govoriti kako je to nevažno jer za Vaše dete to može biti vrlo važna stvar. Ukoliko budete obezvređivali dečije emocije sigurno ćete narušiti poverenje koje ima u Vas kao u roditelja. Takođe pustite Vaše dete da povremeno pogreši. Nemojte ići za njim i raditi stvari umesto njega. Na taj način mu šaljete poruku kako ono ne može ništa samo. Svako od nas, ponekad, pogreši. I to je deo naše ličnosti. Osoba koja nas voli – to će i prihvatiti.

Nemojte preneti svom detetu pogrešan utisak – da ga volite samo onda kada je uspešno ili kada učini nešto dobro.

Takođe ukoliko previše kontrolišete dete pokazujete da mu ne verujete i na taj način sprečavate odnos stvaranja zdravog međusobnog poverenja. Umesto toga pokažite da verujete da će ispuniti ono što je obećalo, a najbolje je da mu svojim ličnim primerom pokažete da se Vi takođe toga pridržavate. Dakle, ako mu nešto obećate ispunite to što sto rekli kako bi u Vama videlo pozitivan primer na koji treba da se ugleda.

Ukoliko se desi bilo kakav konflikt između Vas i Vašeg deteta, pokušajte da ga rešite što pre.

Nemojte biti ponosni. Vi ste odrasla osoba, a samim tim zreliji i odgovorniji. Pokažite detetu kako se funkcioniše čak i onda kada nije sve savršeno i naučite ga da može da ima poverenja u Vas i kada ste ljuti. Imajte u vidu da je poverenje između roditelja i dece ključ za formiranje kasnijih zrelih odnosa u životu i razvoja socijalnih veština i poverenja u sebe i druge ljude.

Izvor: www.roditelj.akademijaoxford.com