011/ 451 90 21 vrticmirijevo@gmail.com

Kritikujte postupak, ne ličnost

Vaspitavanje dece je zahtevan i nimalo lak posao za svakog roditelja. Koliko god voleli i hvalili svoju decu, ona se neće svaki put poneti na odgovarajući način, možda će Vas iznervirati ili uraditi nešto što nije u skladu sa socijalno poželjnim ponašanjem. Uloga roditelja je da detetu ukažu na lošu stranu takvog ponašanja i tu na red dolazi kritika. Važno je shvatiti da kritika ima smisla jedino ako je izrečena na pravi način odnosno ukoliko je konstruktivna. Prvo i najvažnije pravilo koje treba da sledite je da uvek kritikujete određeni postupak, a ne ličnost deteta u celini. Vređanjem, ismevanjem ili vikom postićićete samo suprotan efekat i stvoriti otpor kod deteta. Takođe Vaša kritika će imati mnogo bolji efekat na dete ukoliko u nju bude ugrađena neka vrsta pohvale pre nego što izrazite zamerku šta nije u redu sa njegovim ponašanjem i zahtev da nešto promeni.

Konstruktivna kritika sastoji se dakle iz tri dela

Najpre dete treba realno pohvaliti, a potom mu uputiti kritiku uz opis šta u njegovom ponašanju nije u redu. I na kraju, treba dati predlog kako treba da se izmeni ponašanje. Ako uzmemo za primer situaciju gde je dete jelo i pri tom zaprljalo ceo sto, reakcija treba da bude:
– Ti si obično uredan, ali ja se sada osećam potpuno obeshrabreno kada vidim kako si ostavio sto i molim te da sledeći put raskloniš posle jela.
Kritika koja je izrečena na ovakav način poštuje ličnost deteta i neće izazvati njegov bes i inat. Sa druge strane, pomoćiće Vam da izgradite pravi autoritet kao roditelj svom detetu i korigujete njegova neodgovarajuća ponašanja.

Izvor: www.zena.blic.rs