011/ 451 90 21 vrticmirijevo@gmail.com

Sezona letnjeg raspusta je završena.

Mnogi se vraćaju sa godišnjeg odmora ili letnje pauze koju su provodili sa svojim mališanima.

To je i vreme kada se deca vraćaju u vrtić posle pauze provedene sa svojom porodicom. Za neke roditelje ovo može biti stresan period, jer je došlo do prekidanja kontinuiteta  boravka u vrtiću, takođe može se desiti da dete prelazi iz jedne mlađe grupe u drugu stariju grupu, pa će se promeniti i vaspitačko osoblje na koje je naviklo, a imaće i nove drugare. Može se desiti da dete stresno reaguje na ovakve promene, zato je vrlo važno da ga unapred pripremite za predstojeći period. Ovo ćete najbolje uraditi tako što ćete otvoreno razgovarati o ponovnom povratku u vrtić, primereno uzrastu u kome se dete nalazi.

Bez obzira koliko je dete staro nikada nemojte negirati njegove strahove ili zabrinutosti ukoliko primetite da ih ima, ili pak stvoriti situaciju ,,velike promene na pomolu“.

Deca jako dobro opažaju ponašanja roditelja i ako budete paničili ili pak se pravili da problem ne postoji iako ga ima, to će se negativno odraziti na samo dete. Umesto toga pokažite detetu da ga razumete i da može imati poverenje u vas. Budite opušteni, optimisti, realni u zahtevima i očekivanjima. Razgovarajte sa detetom o svemu što ga brine, ukoliko znate da će doći do promene u vrtićkoj grupi objasnite mu da će imati nove vaspitačice koje će biti isto tako brižne kao i prethodne i kojima može da veruje.

Takođe, da će možda imati i nove drugare koje će biti stariji od njega, ali sa kojima će isto moći da se druži i igra. Ukoliko je dete stidljivo i teže se upoznaje, dajte mu vremena da se prilagodi novim uslovima svojim tempom, nemojte ga požurivati  ili ismevati zbog stidljivosti jer ćete na taj način samo povećati njegov otpor. Imajte u vidu da je određena količina neizvesnosti kao i period ponovnog privikavanja na boravak u vrtiću normalna stvar i da će se dete svakako ponovo navići samo je potrebno da mu date vremena i pokažete razumevanje.

Izvor: www.danubeogradu.rs/