011/ 451 90 21 vrticmirijevo@gmail.com

Sa oko tri godine deca stiču svoje prve prijatelje

Deca počinju primećivati drugu decu sa oko 9 meseci, a sa godinu dana uspostavljaju prvi kontakt iako su tada pasivna. Sa oko godinu i po već počinje određena interakcija, u vidu primetne želje deteta da se približi drugoj deci. Do treće godine, deca se s vršnjacima uglavnom igraju na način da se u istom prostoru igraju zasebno, fokusirani svaki na svoju igru.
Tek sa oko tri godine deca stiču svoje prve prijatelje. Trogodišnjaci će neretko svojim prijateljima nazivati decu koja su nešto starija od njih, a koja ih impresioniraju svojom igrom. U tom uzrastu, deca koja pohađaju vrtićke grupe, počinju se družiti sa vršnjacima, koje opisuju kao decu koju vole i s kojom se najradije igraju.

Deci od treće do pete godine igranje s prijateljima važan je deo svakodnevnog života

Kako prijateljstva napreduju, deca uče mnogo od druge dece – od praktičnih situacija (kako nacrtati zvezdu ili zavezati pertlu na cipeli) do apstraktnih (kako rešiti problem ili pregovarati). Druženje s vršnjacima stalni je izazov koji uključuje odnos davanja i primanja koji ne postoji baš uvek u odnosu deteta i roditelja. Tako, u igri s detetom možete doživeti da vam, recimo, vaš sin govori tačno kako se morate igrati s njegovim figuricama akcijskih junaka, dok u igri s prijateljima dopušta slobodu izražavanja i igre svog vršnjaka.
Deci od treće do pete godine igranje s prijateljima važan je deo svakodnevnog života. Igranje s prijateljima pomaže emocionalni razvoj dece, a jedna od primarnih stvari druženja s vršnjacima je učenje da određenu stvar ili situaciju mogu sagledati na više način. Prijatelji su zabavni, a igranje s njima je velika radost i čudesan način za sticanje novih iskustava. Katkad se roditelji čude što je prijatelj kojeg je njihovo dete upoznalo s tri godine i dalje prijatelj s njihovom decom. Svi znamo, prijateljstva su dragocena i zato ih deca (kao i odrasli) pokušavaju zadržati. Zato podstičite vaše dete da se druži sa svojim vršnjacima.