011/ 451 90 21 vrticmirijevo@gmail.com

Poznato je da se deca najviše raduju igrama na snegu

Poznato je da se deca najviše raduju igrama na snegu. Zato nemojte sebe i svoje dete zbog predrasude da će se razboleti uskratiti za zimovanje. Kao što leti grade kule od peska, tako će mališani da uživaju tokom zime u pravljenju Sneška Belića. Uz dobru organizaciju i pripremu, roditelji mogu i sa jako malom decom da planiraju zimovanje. Ukoliko sledite savete koje vam donosimo u nastavku možete da bezbedno uživate sa vašim mališanima u zimskim čarolijama bez straha da će se razboleti.

Saveti za bezbedno zimovanje sa decom

  • Tradicija je u nekim zemljama da deca na skije stanu sa dve godine, ali našoj deci se preporučuju prvi skijaški koraci sa četiri godine. Do roditelja je da detetu nabave dobru ski-opremu i ukoliko mogu, priušte detetu časove skijanja kod profesionalaca ili u školi za skijanje. Ako se detetu ne dopadne ideja o skijanju, tu su sanke.
  • Pre nego što krenete na zimovanje, gledajte da dete ne boravi u prostoriji gde su prehlađeni ljudi, znači, malo ga „izolujte“ od prevelike javnosti.
  • Utopljavanje na planini je obavezno, naročito prvih dana. Posle igre na snegu, topli čaj i presvlačenje su bitni. Vodite računa da dete ne bude znojavo na hladnoći.
  • Nemojte se zavaravati da je zubato sunce manje štetno od letnjeg, naprotiv. Neka se u vašoj torbi nađe krema sa zaštitnim faktorom i balzam za usta. Nos i usta su naročito podložni oštećenju.
  • Kako je sneg blještav i na suncu tek dolazi do izražaja, nabavite i naočare sa zatamnjenim staklima, kako vaše dete ne bi bolele oči i kako ne bi sve vreme žmirkalo.
  • Ukoliko je vreme hladno i oštro, a vetar duva i nosi sve oko sebe, nemojte izvoditi dete napolje kako ne bi promrzlo ili se prehladilo. Ukoliko dođe do prehlade, težeg oboljenja ili povrede, dok zimujete u inostranstvu, putno osiguranje za decu će vam jedino rešiti sve probleme.
  • Čim se dete umori od igre na snegu, ubedite ga da uđe gde ste smešteni. Nema zdravijeg sna od onog koji usledi nakon igre na snegu.