011/ 451 90 21 vrticmirijevo@gmail.com

Uticaj koji braća i sestre imaju jedni na druge nije zanemarljiv

Posle odnosa roditelja i dece, najveći stepen povezanosti i bliskosti postoji kod ljubavi braća i sestara.
Ta doživotna veza odrediće njihov kasniji odnos prema mnogo toga u životu i važan je deo svakog od njih.
Istraživanja uticaja koji braća i sestre imaju jedni na druge sugerišu da on nikako ne sme biti potcenjen. Iako se ono što dete uči od roditelja u značajnoj meri najčešće poklapa sa onim što usvaja od brata ili sestre, tu postoje i određene razlike. Tako roditelji najčešće deci prenose pravila ponašanja u formalnim situacijama, kao što su kako da se ponašaju u javnosti ili za stolom. S druge strane, braća i/ili sestre su modeli kada su u pitanju ponašanja u neformalnim okolnostima – od njih se najčešće uči ponašanje u školi, na ulici, kako da se bude zanimljiv u društvu i ostale finese društvenog ponašanja.

Deca usvajaju od svoje braće i sestara što pozitivne, što negativne obrasce ponašanja.

Od njih se uče i neke polne uloge. Imati braću ili sestre istog pola čini decu, prema nalazima istraživanja, spremnijom da prihvate svoju rodnu ulogu, jer ih brat ili sestra od malena uče šta ona tačno podrazumeva.
Poznato je da mlađa deca od starijih usvajaju kako pozitivne, tako i negativne obrasce ponašanja.
Upravo razumevanjem odnosa između mlađe i starije dece, moguće je izvršiti uticaj na određena ponašanja kod mlađeg deteta, posebno kada su u pitanju negativna ponašanja.
Imati brata ili sestru je svakako pozitivno i važno životno iskustvo,kako u ranijem uzrastu tako i u kasnijem,odraslom dobu kada jedni drugima postaju glavni oslonac u životu.