011/ 451 90 21 vrticmirijevo@gmail.com

Svaki roditelj ima bojazan kako da sačuva zdravlje svog deteta tokom zime.

Što manje lekova, odsustvo iz vrtića i uživanje u zimskim radostima je nešto što svi žele za svoju decu, ali i ako ne uspete da sačuvate dete od prehlade, imajte na umu da će proći za nekoliko dana uz toplu supu, čajeve, vitamine i mnogo roditeljske pažnje i ljubavi. Ovo su neki od saveta kako da Vaše dete pregura zimu sa što manje prehlada.
Higijena ruku – svi u kući redovno perite ruke. Realno, to nije savet samo za zimski period, ali tada je potreban pojačan oprez.
Objasnite detetu da treba da izbegava preterano grljenje i ljubljenje, kako sa drugarima u vrtiću ili školi, tako i sa rodbinom prilikom susreta.
Naučite dete da koristi papirnate maramice. One su spas jer se bacaju posle upotrebe, pa manje dolaze u kontakt sa stvarima i površinama u kući i napolju. Bakterije se ovim putem teže šire nego bez maramice. Naučite dete da svaki put kada kija maramicom prekrije nos i usta, kako bi se bakterije zadržale na površini maramice.

Neka Vaše dete boravi na svežem vazduhu i zimi.

Bitno je da deca bez obzira na uzrast i spoljnu temperaturu, svakodnevno određeno vreme provode napolju, na svežem vazduhu. Naravno, uz adekvatnu garderobu. Vreme boravka napolju produžavajte kako se vreme menja i prolepšava.
Vazduh bez dima. Ukoliko deca provode vreme u zadimljenom prostoru, stradaju odbrambene ćelije u bronhijama i lakše se razboljevaju.
Zdrava hrana tokom zime. Što više voća i povrća, kao i mesa su veoma značajni za decu. Meso jača imunitet, a bitni su i vitamini iz voća i povrća. Jogurt, sir i ostali mlečni proizvodi sadrže korisne bakterije koje će pozitivno uticati na crevnu floru i učiniti je zdravom.

Imajte na umu da dete ne možete držati pod ”staklenim zvonom” i da ponekad, čak i uz najveće Vaše napore će doći do prehlade. Tada odveti dete kod lekara, pridržavajte se saveta iz ordinacije i pomozite Vašem detetu da pregura prehladu.

Izvor: www.demetra.rs