011/ 451 90 21 vrticmirijevo@gmail.com

Dečije priredbe u vrtiću imaju obrazovno-vaspitnu funkciju

Priredbe za decu u vrtiću imaju neprocenjiv značaj, jer pored obrazovne i vaspitne funkcije, one su izvor vesele i prijatne atmosfere. Sa druge strane učešće u priredbi zahteva od mališana da nauče kako da funkcionišu u zajedničkim aktivnostima, da budu solidarna, ali i da pristupe odgovorno zadacima koji se od njih zahtevaju. Iako se deca obično raduju ovakvim događajima, može se desiti da pojedinci imaju tremu pred nastup i da im činjenica da treba da recituju ili glume pred svim roditeljima izaziva stid i nelagodu. Kao roditelj možete uticati na smanjenje treme kod Vašeg deteta kada znate kako da se pravilno postavite u ovakvoj situaciji.
1. Razgovarajte sa Vašim detetom o predstojećoj priredbi, ukoliko je zbunjeno ili se plaši pokušajte da otkrijete šta je razlog tome.
2. Jako je bitno da ne kritikujete dete i omalovažavate njegov strah jer će to imati samo kontra-efekat. Za vaše dete je takva situacija zaista stresna i time što ćete ga omalovažavati samo će biti pod dodatnim pritiskom.
3. Nemojte upoređivati dete sa drugom decom. Nisu sva deca ista, neka su osetljivija od drugih, neka su manje ili više komunikativna. Upoređivanje sa vršnjacima koji to rade bolje negativno će uticati na samopouzdanje Vašeg deteta.
4. Pokušajte da nađete kompromisno rešenje, možda će se dete osećati sigurnije u prisustvu vaspitačice ili ako neku aktivnost obavlja zajedno sa nekim drugim detetom.

Pružite detetu podršku ukoliko se zbuni ili postidi

Ukoliko se ipak desi da se na priredbi Vaše dete postidi ili zbuni prilikom učestvovanja u programu nemojte biti razočarani ili ljuti na njega već mu pružite podršku i objasnite da će biti bolje naredni put.