011/ 451 90 21 vrticmirijevo@gmail.com

Deca odrastaju uz kućne ljubimce

Druženje i igra sa kućnim ljubimcima i staranje o njima ne predstavlja samo radost i zadovoljenje jedne detetove želje, već imaju višestruko pozitivno dejstvo na psihički razvoj deteta. Mnogo je pozitivnih razloga zašto je dobro da deca odrastaju uz kućne ljubimce.Ne samo da ljubimci uče decu mnogim životnim veštinama, nego su pored toga i divni prijatelji. Ukoliko razmišljate još uvek da li da nabavite svom detetu kućnog ljubimca donosimo Vam najvažnije razloge zašto je dobro da deca odrastaju uz kućnog ljubimca.

 
 • Deca koja imaju kućnog ljubimca uče važne životne lekcije.lzmeđu deteta i kućnog ljubimca razvija se bezuslovna ljubav, zauvek.

  Oni postaju prijatelji do kraja života. Deca uz svoje ljubimce lakše spoznaju životne istine: radost rođenja i detinjstva, ljubav, igru, brigu i pažnju, bolest i smrt.
 • Kućni ljubimci pomažu razvoj odgovornog ponašanja kod dece koja se o njima brinu.

  Deca na primer nauče da kuca ili maca moraju da jedu i da se prošetaju na vreme i da to ne umeju sami da urade, već da zavise od pomoći deteta. Ljubimca ne mogu ostaviti na polici kad im dosadi, on će uvek da im se obraća za pomoć kao i za igru.
 • Uz životinje mališani su više povezani sa prirodom.

  Uz kućne ljubimce mališani će saznati da u prirodi žive mnoga druga živa bića i da treba poštovati i njihove živote. Na ovaj način uče da budu humana i razvijaju osećaj empatije.
 • Ljubimci podstiču fizičku aktivnost kod dece.

  Pse treba prošetati, trčati sa njiima, bacati im lopticu, a sa macama se treba poigrati u kući, sa lopticama ili igračkama na štapiću. I psi i mačke žele da komuniciraju sa decom, a igra i hrana su prvi koraci u međusobnom sporazumevanju. Na taj način i deca, al ii cela porodica više vremena provode napolju u igri, a manje igrajući igrice i gledajući tv.
 • Porodica će više vremena provoditi na okupu uz zajedničku brigu o kućnom ljubimcu.

  Okupljanje porodice uz ljubimca je neprocenjivo uživanje za sve njene članove i obuhvata sve generacije u njoj. U današnje vreme kada se u gradu živi surovo brzo i stresno, bavljenje ljubimcem zbližava članove porodice i oživljava komunikcaiju između nijh.