011/ 451 90 21 vrticmirijevo@gmail.com

Mnogi roditelji strahuju kada njihovo dete treba prvi put da ide na rekreativnu nastavu.

To se posebno vidi ako je dete mlađeg uzrasta ili se ranije nije odvajalo od porodice. Ovo je razumljivo, jer roditelji često brinu kako će se njihovo dete snaći ili osećati bez njihovog prisustva. Međutim, ono što je važno znati je da deca od četvrte godine počinju da se osamostaljuju i postaju zainteresovana da više vremena provode sa drugarima. Dete možete adekvatno pripremiti ako se ranije nije odvajalo tako što ćete mu objasniti koja ga situacija čeka, da će tamo biti njegovi drugari i uopšte potrudite se da mu što bolje približite ono šta ga na jednom takvom putovanju može očekivati i ukoliko mu se ideja sviđa, to je dobar znak da je spremno u psihološkom smislu za odvajanje od porodice.

Roditeljski stav prema rekreativnoj nastavi ovde igra veliku ulogu. 

Ako su roditelji previše zabrinuti i ponašaju se kao da dete šalju u preveliku neizvesnost te emocije će se preneti na samo dete i ono će biti unapred uplašeno. Umesto toga puno razgovarajte o lepim stranama druženja sa vršnjacima, pripremite ga da Vi nećete biti pored njega fizički, i podsetite ga  šta treba da radi u slučaju da se zbog nečega oseti loše ili tužno. Vrlo je važno detetu objasniti da mora da sluša vaspitačicu, da brine o svojim stvarima, kome da se obrati ukoliko ima problem. Takođe roditelji treba da znaju da mlađa deca nemaju adekvatan pojam o vremenu, dok je na nastavi ne morate ga zvati svakog trenutka, već napravite razmak, dovoljno je da se redovno čujete sa vaspitačicom. 

Kada se čujete sa detetom, nemojte sebi dozvoljavati da pokazujete kako  previše brinete, već budite optimistični i vedri. Rekreativna nastava je vrlo važna u procesu osamostaljivanja dece, koja uče da se snalaze bez neposrednog roditeljskog nadzora, kao i u tome da produbljuju odnose sa svojim vršnjacima i uče se socijalnim veštinama. Baš zbog toga što nisu sa roditeljima mališani uče kako da se snalaze u vršnjačkom okruženju, kako da se izbore za sebe i formiraju zdravo samopuzdanje, zato  je važno da ukoliko Vaši mališani žele da idu sa drugarima da ih podržite u tome.  Takođe imajte u vidu da deca na rekreativnoj nastavi nisu prepuštena sama sebi već da su u okruženju i odraslih lica (vaspitačica koje ih dobro  poznaju i medicinsko osoblje) koja su stručna i koja će na adekvatan način voditi računa o Vašoj deci dok nisu kod kuće. Koliko god bili zabrinuti budite sigurni da će Vašem detetu ovo biti novo i zanimljivo iskustvo sa koga će poneti lepe uspomene.

Izvor:www.zena.blic.rs